NEWS

A New Vision for the Panevėžys Bus Station

2016-10-12

Winner of the National Prize, architect Rolandas Palekas has prepared an entirely new vision for the building arrangement of the bus station and its environment in the town centre at the initiative of Baltisches Haus UAB.

He suggests switching the present bus station in Panevėžys and the so-called Lilac Park, and to turn the asphalt concrete square into a park. If this happens, the green zone would be transferred to the inner side of the territory, closer to the station building. The platform of the station would be a continuation of the square. This would change the movement of buses, as the traffic flows would move closer to the south side of  J. Basanavičiaus g. and Savanorių a. The vision suggests that a multifunctional multi-storey tracery building should be built instead of the parking lot. The ground floor of the building would have service and commercial premises, whereas other floors could accommodate a parking lot with 450 parking spaces. It is suggested that the existing station building be reconstructed, instead of the demolition thereof, and to focus on pedestrian and bike zones.

 

“At the moment, the bus station is one of the most derelict places in town, but it can and must become the face of the town."

“At the moment, the bus station is one of the most derelict places in town, but it can and must become the face of the town. The residents of Panevėžys liked R. Palekas’ idea, which was presented at the EXPO Aukštaitija (eng. EXPO Higher Lithuania) exhibition. It was also approved by the Business Council and Panevėžys Council of Architects and Urban Specialists. The vision for the arrangement of the bus station and its approaches, which was suggested by one of the best present day Lithuanian architects, and the implementation thereof is the greatest opportunity for the town to create a modern and attractive space”, said Mayor Rytis Račkauskas.

 

How to enable JavaScript in your browser